Pazar, Temmuz 24, 2005

Ubeydullah Efendi

yasadigi donem olan 1858- 1937 tarihleri arasinda belkide dunyaya cok erken gelmis insandir kanimca. Abdulhamit'e karsı gelmek icin ermeni ve ingilizlerle is birligi yapmis, daha sonra yazmis oldugu sivri yazilar neticesinde hapiste yillarını gecirmis biridir. 1919 yilinda 1. dunya savasi sonrasi ubeydullah efendi malta adasina surgun gonderiliyor. (su anda hangi birimiz malta adasina gitmek istemez ki ama o donemler surgun yeriymis halikarnas balikcisi da bodruma surgun yemisti. simdi oraya gitmek icin bazen otobuslerde yer olmuyor...)
cristof kolombun amerikayi kesfinin 400. yılı nedeniyle chicago'da eşşiz bir fuar sergi duzenlenecekti osmanli devletide davetliydi. ama ubeydullah efendininde bu sergiye gitmesi gerekiyordu amerikayi cok merak ediyordu cunku. Yolculuk için yetecek kadar para buldu, yanına eşya almaya gerek bile duymadan, herhangi bir yolcuyu karşılamaya ya da uğurlamaya gelmiş gibi limanda demirli Fransız bandıralı bir gemiye bindi. ordan marsilya, ordan da parise, paristen londraya trenle gecmiş gemiylede new york a gecerek amerikaya ulasmistir. gemide tanistigi Annie Mason'dan cok etkilenmisti. cok hoslanmisti Mrs mason da cok etkilenmisti amerikadayken hep beraber olmuslar. kitabinda daha detaylarini bulabilirsiniz....
chicago da kurulan sergide osmanlica şikago postası adlı gazete cikarmistir. sureli yayın acisindan cok onemli bir gazete olmustur tahmin edersinizki.
Ubeydullah Efendi hakkinda anlatacak cok sey var ama simdi bu kadar...

0 Comments:

Yorum Gönder

<< Home